Diospi Suyana is door het Duitse artsenechtpaar Klaus Dieter en Martina John opgericht en op 22 oktober 2007 in gebruik genomen. Sindsdien zijn er meer dan 500.000 patienten geholpen. Ongeveer 750.000 mensen wonen binnen een drie uur radius van Curahuasi. Het ziekenhuis biedt zorg aan deze mensen. 

In het ziekenhuis zijn vier operatiekamers, een intensive care unit met vijf bedden, een laboratorium en een radiologieafdeling (met een CT-scanner, echografie en rontgen). Tevens is er een tweetal verpleegafdelingen met in totaal meer dan honderd bedden, waarvan er gemiddeld ongeveer vijftig in gebruik zijn. Het ziekenhuis personeel is zowel van Peruaanse als van buitenlandse afkomst. De patienten zijn voornamelijk arme inheemse Quechua indianen uit de directe omgeving. 

De kosten om door een arts gezien te worden bedragen vier soles, wat omgerekend één euro is.

Over het ziekenhuis zijn er meerdere (voornamelijke Duitstalige) documentaires verschenen en ook heeft Klaus Dieter John drie boeken geschreven:

1. Ik heb God gezien:

2. God heeft ons gezien:

3. Auf dem Wasser laufen. Deze wordt nog vertaald in het Nederlands. 


Curahuasi

Curahuasi is een kleine stad in het Andes gebergte en bevindt zich in de regio Apurimac. Deze regio staat ook wel bekend als het armenhuis van Peru. Ongeveer 80% van de bevolking bestaat uit de inheemse Quechua bevolking en ongeveer 70% van deze mensen spreekt en begrijpt Spaans op een voldoende niveau. De lokale taal is echter Quechua. Curahuasi ligt op ongeveer 2,5 – 3 uur rijden van de stad Cusco, onder andere bekend als uitvalsbasis voor de Sacred Valley en de bekende Inca ruïne stad Machu Picchu. Curahuasi bevindt zich op ongeveer 2.700 meter boven zeeniveau en de temperatuur is het hele jaar ongeveer rond een graad of 20 overdag en rond de 5-10 graden in de avond en nacht. Het gebied kent een regenseizoen wat van november tot april duurt. De overige maanden is het in het algemeen erg droog.